Waarom is het noodzakelijk om je bhv-certificaat te behalen als zorgverlener? Als (zelfstandig) zorgverlener draag je een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van je cliënten. Werk je als thuiszorgmedewerker, verpleegkundige aan huis of als zorgondernemer, het leveren van hoogwaardige zorg is essentieel. Maar naast het bieden van zorg is het ook van cruciaal belang om te allen tijde voorbereid te zijn op noodsituaties. Hier komt het belang van een bhv-certificaat (Bedrijfshulpverlening) naar voren. Als(zelfstandig) zorgverlener weet je veel over het leveren van zorg, maar dit maakt je nog geen bhv'er.
Snelle respons in noodsituaties:
In de zorg is het van vitaal belang om snel te handelen in noodsituaties. Gaat het bijvoorbeeld om een plotselinge verslechtering van de gezondheid van een cliënt, een valpartij of zelfs brand in de woning, een bhv-certificaat rust zorgverleners uit met de kennis en vaardigheden om adequaat te reageren. Dit kan het verschil maken tussen leven en dood, of tussen een volledig herstel en langdurige schade.
Veiligheid van cliënten en medewerkers:
Als (zelfstandig) zorgverlener ben je niet alleen verantwoordelijk voor de gezondheid van je cliënten, maar ook voor je eigen veiligheid en die van eventuele medewerkers. Een bhv-cursus biedt training in het herkennen en minimaliseren van risico's op de werkplek, wat de veiligheid van zowel de zorgverlener als de cliënt ten goede komt.
Brandveiligheid en evacuatieprocedures:
Brand is een serieuze dreiging in elke omgeving, inclusief woonomgevingen waar zorg wordt verleend. Het kennen van brandveiligheidsprotocollen en evacuatieprocedures is essentieel om een veilige omgeving te waarborgen voor zowel cliënten als zorgverleners. Een bhv-certificaat biedt training in brandpreventie, brandbestrijding en evacuatiemethoden, waardoor zorgverleners in staat zijn om effectief te handelen in geval van brand noodsituaties.
Kwaliteit en betrouwbaarheid:
Als (zelfstandig) zorgverlener wil je natuurlijk kwaliteit leveren en betrouwbaar zijn/ overkomen. Je bent ten slotte je eigen visite kaartje voor jouw bedrijf. Met een extra certificaat op zak toon je jouw kwaliteiten, daarbij zal een bedrijf ook inzien dat je het leveren van goede zorg serieus neemt. Als (zelfstandig) zorgverlener is het belangrijk dat je jezelf continu blijft ontwikkelen.
Naast dat het voor jezelf fijn is om hulp te kunnen bieden in noodsituaties, is het voor de organisatie waar je zorg levert ook een plus punt! Vooral in de zorg sector wil je genoeg personeel rond hebben lopen met een bhv-certificaat op zak. Je kan dan ook wel begrijpen dan een zorgorganisatie het liefst (inval) personeel met bhv op de vloer heeft rond lopen. Bij een aantal zorgorganisaties is dit zelfs al verplicht. Wij verwachten dat meer zorgorganisaties deze wens voor zorgverleners met bhv op zak zullen overnemen. Daarom adviseren wij om zeker een bhv-certificaat te behalen, dan heb je die in ieder geval al binnen!
Welke handelingen verricht je al bhv'er?
De hoofdtaken als bhv'er zijn:
Verlenen van eerste hulp zoals, levensreddend handelen, reanimatie en het werken met een AED
Beperken en bestrijden van een beginnende brand
Een ontruiming organiseren en begeleiden
Dit betekent dat er tijdens de cursus verschillende technieken en procedures worden behandeld. Hierbij kun je denken aan het verlenen van spoedeisende en niet-spoedeisende hulp, Het toepassen van de stabiele zijligging, het correct gebruiken van verbandmiddelen en hoe te handelen bij botbreuken en elektriciteitsongevallen. Ook dingen zoals, crisiscommunicatie, de optimale aanpak bij ontruiming en effectieve blusmethoden worden behandeld. Zo word je binnen een korte tijd opgeleid tot een echte bhv'er.
Bhv-certificaat behalen?
Wil je graag je bhv-certificaat behalen? Hier zijn wat tips voor jou:
Een bhv-certificaat kan je gemakkelijk behalen via een opleider bij jou in de buurt.
Check vooraf altijd goed of de betreffende bhv-opleider cursussen aanbiedt, met certificaten/diploma’s die geaccrediteerd zijn door NIBHV.
Let er op dat je bhv-certificaat maar 1 jaar geldig is. Kijk dus ook tijdig wanneer je opnieuw een cursus moet volgen.