top of page

Dit is wat je als zzp'er moet weten over de verplichte AOV/BAZ


Tussen 2027 en 2029 wordt er een belangrijke verandering doorgevoerd voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in Nederland. De regering heeft besloten om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) in te voeren. Dit betekent dat alle zzp'ers zich vanaf dat jaar moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Maar wat houdt deze verandering precies in? Waarom wordt deze maatregel ingevoerd en wat zijn de implicaties voor zelfstandigen? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen.




Wat houd de verplichte AOV in voor zzp’ers?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is bedoeld om zelfstandigen te beschermen tegen inkomensverlies als gevolg van ziekte of een ongeval. Tot nu toe waren zzp'ers vrij om zelf te bepalen of ze zich hiervoor wilden verzekeren. Maar wat bleek, slechts een klein percentage van de zelfstandigen heeft daadwerkelijk een AOV afgesloten. Dit kan grote financiële risico's met zich meebrengen.

 

Zelfstandigen die het verplichte vangnet onvoldoende vinden, liever een privéverzekering afsluiten of al een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, kunnen gebruikmaken van de opt-out regeling. Dit betekent dat zij zich particulier kunnen blijven verzekeren (mits de private verzekering aan bepaalde minimumvoorwaarden voldoet). De uitkering bij arbeidsongeschiktheid moet minstens even hoog zijn als die van de publieke verzekering, de premie moet minimaal gelijk zijn aan die van de publieke verzekering, en de dekking moet doorlopen tot de AOW-leeftijd. Daarnaast zal er overgangsrecht worden ingesteld voor bestaande verzekeringen.

 

Hoeveel uitkering kan ik krijgen als ik arbeidsongeschikt ben?

De uitkering is 70% van de winst vóór arbeidsongeschiktheid, tot maximaal het minimumloon. De uitkering loopt tot de AOW-leeftijd.

 

Voor wie gaat de verplichte AOV gelden en zijn er uitzonderingen?

In principe zal de verplichting voor iedereen gaan gelden die door de belastingdienst wordt beschouwd als ondernemer en daarbij ook hun meewerkende partners:

  • Ib-ondernemers, ondernemers met of zonder personeel

  • Meewerkende echtgenoten van IB-ondernemers

  • Zelfstandige in de agrarische sector

Directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) en resultaatgenieters vallen vooralsnog niet onder de verplichte AOV. (let op, nog niks is 100% zeker. Er kunnen dus nog wijzigingen komen)

 

Wat gaat de verplichte AOV kosten?

Als zelfstandigen zal je ongeveer 6,5% van je winst uit onderneming aan premie betalen.

Het is lastig om een goede indicatie te geven wat de AOV-premie zal gaan kosten. Dit is namelijk voor ieder anders. De AOV-premie kosten zijn gebaseerd op jouw inkomen. Daarbij kunnen de kosten per aanbieder verschillen. Online zijn er verschillende aanbieders waar je de AOV-premie kosten kunt berekenen gebaseerd op jouw inkomen.

 

Kosten fiscaal aftrekbaar

De premie die je betaald mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. De AOV premie is aftrekbaar in Box 1: de box waarin inkomen uit werk en wonen worden belast. Voordat je dit gaat doen, onderzoek goed of dit de beste keuze is voor jou. Er zitten namelijk voor en nadelen aan aftrekbare AOV-premie.

Let op, een AOV-premie geldt nooit als zakelijke kostenpost die je kunt aftrekken voor je onderneming!

 

Welke AOV past het beste bij mij?

Welke AOV het beste bij je past hangt af van verschillende factoren:

  • De risico’s die je beroep met zich meebrengen

  • Welk bedrag je wilt verzekeren

  • Wil je een uitkering gedurende enkele jaren, of tot bijvoorbeeld je pensioen leeftijd?|

Hoe meer risico je neemt, hoe lager de premie zal zijn. Bij de keuze voor een geschikte AOV gaat het daarom vooral om de vraag: Hoeveel risico wil ik nemen en hoeveel wil ik betalen voor zekerheid?

Echt advies over welke AOV premie het beste bij jou past kunnen wij niet geven, daarom raden wij aan om met een adviseur in gesprek te gaan hierover.

 

Waarom nu al een AOV afsluiten?

Op dit moment is de AOV nog niet verplicht voor zzp’ers, dus waarom zou je nu al een AOV afsluiten? Als zzp’er heb je zelf de touwtjes in handen, wanneer je gaat werken en hoeveel. Ziek worden of uitvallen vanwege een ongeluk kan zomaar gebeuren. Hier heb je geen grip op.

Het zal je verbazen hoeveel ondernemers tijdelijk of zelfs jaren lang arbeidsongeschikt zijn geweest. En dan wil je niet zonder zekerheid en inkomen zitten.

 

Let op! Dit is het concept wetsvoorstel zoals deze er nu ligt en kan nog wijzigen. Dat is in het verleden vaker gebeurd

Goede zorg regelen we samen!

Zorg Ambiance sinds 2012

bottom of page