top of page

Bijscholing als zzp’er in de zorg om verschillende redenen heel belangrijk

Bijgewerkt op: 12 mrt.

Als zelfstandige in de zorg ben jij verantwoordelijk voor je bedrijf. Hoe jij communiceert, overkomt op anderen, papieren op orde hebt en de opdracht uitvoert is daarom extra belangrijk. Jij bent namelijk je eigen uithangbord en reclame tegelijk. Door goede reclame voor jezelf te maken vergroot je de kans dat jij mag terugkomen bij een zorgorganisatie.


Je bent niet alleen zorgprofessional, maar ook ondernemer.

Soms horen wij dat een cursus of bijscholing duur is, of veel tijd in beslag neemt. Toch willen wij benadrukken hoe belangrijk het is om jezelf te blijven uitdagen en ontwikkelen. Stil staan is namelijk achteruitgaan, want hoe cliché het ook is, de zorg staat nooit stil.


Na het behalen van je opleiding, begint het echte werk pas. Je bent namelijk nooit uitgeleerd, laat staan binnen de zorg. Per opdrachtgever kan er iets ander van jou gevraagd worden. Zo zijn er binnen de zorg zijn verschillende woonvormen, die weer om verschillende competenties vragen. Het is daarom ook noodzakelijk je kennis continu op peil te houden en jezelf soms te toetsen.


Bovendien blijf je door bijscholing bevoegd en bekwaam. Tussen bevoegd en bekwaam zit een groot verschil. Bevoegd betekent dat jij als zorgverlener over de juiste papieren beschikt om die bepaalde handeling uit te voeren. Maar het hebben van de juiste papieren maakt jou niet automatisch bekwaam. Daar komt namelijk veel meer bij kijken.


Denk aan een rijbewijs. Niet iedereen met een rijbewijs kan (gelijk) autorijden.

Een bekwame zorgprofessional heeft de juiste kennis van de handeling, technieken, anatomie en het doel. Maar daarnaast weet een bekwame zzp’er ook wat de (mogelijke) risico’s van handeling zijn en welke complicaties kunnen optreden. In het verlengde daarvan moet je de cliënt en/of patiënt kunnen informeren en de juiste voor- en nazorg kunnen leveren. Bekwaam zijn betekent ten alle tijden de juiste beslissingen kunnen nemen. En ook hiermee geldt, blijven oefenen en leren. Dit kan door het volgen van de juiste opleiding, bijscholingen, vaardigheidstraining of cursussen.


Als zelfstandige kun je gewoonweg niet zonder bijscholing. Niet alleen van kennis en handelingen gaat de ontwikkeling binnen de zorg snel, maar ook bij het gebruik van materialen. Denk bijvoorbeeld aan de online portals en systemen in plaats van papieren en tekenlijsten. Nieuwe informatie volgt elkaar in rap tempo op en jij moet overal van de op hoogte zijn. Je bent ten slotte een eigen bedrijf die zorg levert. Door goede bijscholing te volgen kun jij de beste zorg leveren, toon jij aan dat je kennis up-to-date is en ben je beter beschermd bij eventuele calamiteiten.


Bevoegdheid van een zorgprofessional is ook zeker belangrijk. Bepaalde handelingen in de zorg nemen risico’s met zich mee. Dit worden voorbehouden handelingen genoemd en deze zijn altijd risicovol. Zeker met deze voorbehouden handelingen is het ontzettend belangrijk om over de juiste papieren te beschikken, ook als zzp’er in de zorg.


Daarnaast is bijscholing ook leuk. Je kunt meer leren over de sector waar je werkzaam in bent en komt met nieuwe mensen in contact. Wie weet vind je er zelfs een nieuwe opdracht. Investeren in een bijscholing kan je daarnaast juist geld opleveren. Je volgt de cursus, opleiding of training namelijk als ondernemer. Dit houdt in dat de kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Met je opgedane kennis kun je op een hoger niveau zorg verlenen en misschien zelfs een hoger tarief vragen.


Kortom blijf je als zzp’er in de zorg bijscholen en creëer een win-winsituatie. Door jezelf continu bij te scholen word jij alleen maar beter in je vak en zorg jij ervoor dat de zorg die jij levert zo goed en veilig mogelijk wordt uitgevoerd. Zorgen voor de beste reclame voor je bedrijf, terwijl de cliënt en/of patiënt er ook baat bij heeft.

Goede zorg regelen we samen!

Zorg Ambiance sinds 2012

bottom of page